Неизвинени отпадъци

Публикувано в категория Сметосъбиране и сметоизвозване - Неизвозени по график съдове за отпадъци

Неизвинени отпадъци

Постоянно изхвърляне на битови отпадъци на тротоара в близост до съдове за рециклируеми отпадъци

На ъгъла на улица Позитано и бул. Христо Ботев,  непрекъснато се оставят битови отпадъци от органичен произход и всякакви други боклуци, покрай поставените съдове за събиране на отпадъци за рециклиране. Тротоара ежедневно е покрит от разхвърлян боклук по който минават хиляди хора. Може ли кофите да бъдат преместени на по-подходящо място, не на самъя ъгъл на 3-те улици? Има ли санкции за такива действия?

Постоянно изхвърляне на битови отпадъци на тротоара в близост до съдове за рециклируеми отпадъци

На ъгъла на улица Позитано и бул. Христо Ботев, в непосредствена близост до Министерство на Земеделието и Храните са поставени съдове за събиране на отпадъци за рециклиране. Край тях непрекъснато се оставят битови отпадъци от органицен произход и всякакви други боклуци. Може би проблемът е, че съдовете за такива отпадъци са поставени на около 20 м и за някои съграждани това вече е предпоставка просто да си оставят боклуците на улицата. Има ли санкции за такива действия? Може ли да се преместят съдовете по-близо до такива, предназначени за органични отпадъци?

 

Почистане на отпадъци и премахване на кошчето за отпадъци от бившата спирка на автобус 112

Здравейте, до началото на 2018-а година на показаното на картата площадче пред стадиона в кв. Горубляне имаше последна и първа спирка на автобусна линия 112. След нейното премахване, Центърът за градска мобилност се погрижи да махне знаците за свете спирки, но кошчето на едната от тях остана.

Очевидно, след премахване на спирката, се преустановява и ангажиментът за почистване на тези кошчета, тъй като в момента то прелива от боклуци. Много моля, теренът около бившите спирки на ул. Цветна градина 2 в Горубляне да бъде почистен, както и кошчето да бъде премахнато, ако за него никоя институция няма ангажимент да го почиства, след като автобусната спирка вече не съществува.

Счупени кофи за битови отпадъци. До тях има натрупани строителни отпадъци и стъкла.

Счупен контейнер за битови отпадъци и непочистени отпадъци около него

Контейнерът за битови отпадъци е счупен, а около него вечно има разхвърляни неприбрани боклуци. В случая са по-едрогабаритни.

Месец май 2015 г. подадох сигнал за счупена кофа за битови отпадъци отпадъци в кметството нас.Негован

Почти една година след като съм подала два  сигнала  за счупена кофа за битови отпадъци, все още не ми е доставента здрава такава.Дълго време бяз уверяване, че кофи няма. При обаждане на 22.03.2016 г. на телефона на районните инспектори в  район Нови Искър ми бе отговорено, че на адреса има кофа, като ми бе описана някаква ъглова къща, която не отговаря на моя адрес. Уверена бях, че ще бъде направена проверка и ще ми бъде доставена такава. Упасавявам се, че това ще продължи също дълго. В момента събирам битовите си отпадъци в чували, което е неудобно . 

Повреден контейнер за отпадъци, молба за смяна на съдовете за отпадъци

Несортирани отпадъци, изхвърлени до съдовете за разделно събиране на отпадъци

До съдовете за разделно събиране на отпадъци, които се намират до кръстовището на  ул. "Св. Марина" и ул. "Ястребец", фирма БД "Ликьор" е оставила несортирани отпадъци от опаковки - хартиени и пласмасови.

Моля да бъде упражнен контрол на изхвърлянето на отпадъци от фирмата.

Разхвърляне + складиране на отпадъци върху общински зелени площи и обърнат контейнер за разделно събиране на отпадъци

Днес, 24.10.2015г., около 14ч, жена обърна оранжевия контейнер за разделно събиране на отпадъци на ул. Жолио Кюри и започна да "сортира" картоните, които й трябват, като останалите отпадъци си стояха безобразно на улицата и тревната площ до тротоара. Полицейски патрул се озова на мястото след подаден сигнал, но за съжаление не успя да направи нищо освен да заснеме нарушителя на обществения ред. 

Освен че контейнерът застрашаваше движението по улицата, смятам, че разпиляването на боклуци е опасно и за здравето на хората. Също така, не съм сигурна кой и кога ще постави контейнера обратно на отреденото му място, за да може да се ползва по предназначение. 

Другият смущаващ факт е, че градинката пред блок 88 е превърната в бунище, където и въпросната жена складираше отпадъци. Възможно е да има и други ползватели на зелената площ, които складират там "ценни вещи". Доколкото знам, зелената площ е върху общински терен, все още незастроен. Смятам, че скалдирането на отпадъци на открито също е вредно за здравето ни. Не на последно място, изглежда ужасно грозно да виждаме разпилян боклук по улиците и тротоарите. 

Възможно ли е тези хора като нарушители на обществения ред да бъдат санкционирани? Разбирам, че няма какво да им бъде отнето, но очевидно, че са работоспособни (все пак извършват някакъв труд, който им носи доходи).  Сигурнo биха могли да извършват обществено полезен труд вместо да рушат и без това малкото добри практики като разделното събиране на отпадъци. Предполагам, че фирмата, която стопанисва контейнерите не се радва на тези събития. 

Прилагам снимка, като доказателство за днешното събитие. Имам и няколко клипчета, които бих могла да предоставя на Столична Община, ако това ще помогне за разрешаване на проблема. 

Наясно съм, че проблемът с хората, ровещи по кофите е сложен и не може да се разреши за един ден, но смятам, че такива гледки са вече доста прекалени, дори нетърпими. Не става въпрос само за някой, който разравя кофата с пръчка и си тръгва след минута. Тук вече се разпиляват отпадъци върху общинска собственост, които някой друг ще трябва да почисти. 

Надявам се, такива гледки скоро да няма.